Κάρολος Φρήντριχ φον Νόρμαν ( 1784 - 1822 )
Ο Κάρολος Νόρμαν, σπουδαίος Φιλέλληνας, θα μείνει στην Ιστορία ως ο οργανωτής του Τάγματος των Φιλελλήνων που έδρασε κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης.
Ο Νόρμαν γεννήθηκε το 1784 στη Στουτγκάρδη και καταγόταν από αριστο- κρατική οικογένεια. Ο πατέρας του ήταν διακεκριμένος νομικός και χρημάτισε και Πρωθυπουργός του κρατιδίου της Βυρτεμβέργης. Ο Κάρολος όμως από-φάσισε να γίνει στρατιωτικός και κατατάχθηκε στον αυστριακό στρατό,όπου πολύ γρήγορα έγινε Αξιωματικός.
Το 1803 μετατάσσεται στο στρατό της Βυρτεμβέργης και όταν η πατρίδα του συμμάχησε με το Ναπολέοντα συμμετείχε στις εκστρατείες των Γάλλων. Πολέμησε κατάτης Πρωσίας και το 1810 έγινε Διοικητής Συντάγματος Ελα- φρού Ιππικού. Ακολούθησε τον Ναπολέοντα στην εκστρατεία κατά της Ρωσίας το 1812, τραυματίστηκε σοβαρά, αλλά κατάφερε να επιστρέψει πίσω.
Συμμετείχε στη μάχη της Λειψίας το 1813 και ενώ στην πρώτη φάση της μά- χης ήταν με το μέρος του Ναπολέοντα, στο δεύτερο μέρος ακολούθησε το πα- ράδειγμα και άλλων γερμανικών κρατών και υποστήριξε τους Πρώσους. Ο Νόρμαν κινδύνευε να χαρακτηριστεί προδότης και από τις δυό πλευρές, γι΄αυτό αναγκάστηκε να καταφύγει στην Αυστρία και αργότερα στην Ελβετία.
Του επέτρεψαν να επιστρέψει στην πατρίδα του το 1817. Εκεί ζούσε απομο- νωμένος με την οικογένειά του στο πατρικό κτήμα Ehrenfels.
Όταν ξέσπασε η Ελληνική Επανάσταση τον πλησίασαν παλιοί συμπολεμιστές του και πολλοί φιλέλληνες και του ζήτησαν να στηρίξει τον ξεσηκωμό των Ελ- λήνων. Ο Νόρμαν συγκινήθηκε με τον αγώνα των Ελλήνων και ως έμπειρο- πόλεμος στρατιωτικός αποφάσισε να βοηθήσει. Βοηθώντας τους Έλληνες, θα αποκαθιστούσε και το όνομά του. Ορίστηκε από τα φιλελληνικά κομιτάτα αρχηγός των φιλελλήνων εθελοντών και αναχώρησε για τη Μασσαλία,όπου επιβιβάστηκε σε πλοίο μαζί με 50 εθελοντές για την Ελλάδα. Έφθασε στο Ναβαρίνο το Φεβρουάριο του 1822.
Αμέσως απέδειξε τις στρατιωτικές του ικανότητες, όταν οι Τούρκοι προσπά- θησαν να καταλάβουν το Νεόκαστρο και ο Στρατηγός Νόρμαν με εύστοχες βολές πυροβολικού ανάγκασε τον τουρκικό στόλο να αποχωρήσει. Τις επό- μενες ημέρες επισκέφθηκε στην Τρίπολη την Πελοποννησιακή Γερουσία,όπου έγινε δεκτός με μεγάλες τιμές.
Ο Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος, Πρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης, σχε- δίαζε από τον Ιανουάριο του 1822 εκστρατεία στην Ήπειρο με στόχο την κατά- ληψη της Άρτας και να βοηθήσει τους Σουλιώτες. Επιθυμούσε να οργανώσει τακτικό στρατό και η παρουσία του Νόρμαν ήταν σημαντική ευκαιρία.
Ουσιαστικά ο Στρατηγός Νόρμαν έγινε Αρχηγός του Επιτελείου του Μαυρο- κορδάτου, όταν αποφασίστηκε στις 11 Μαίου 1822 η εκστρατεία στην Ήπειρο.
Έτσι με τις οδηγίες του Νόρμαν σχηματίστηκαν στην Κόρινθο για πρώτη φορά τρία τάγματα τακτικού στρατού με συνολική δύναμη 520 άνδρες και δυνάμεις ατάκτων με πολλούς οπλαρχηγούς από διάφορα μέρη της Ελλάδος και δύναμη 1500 άνδρες.
Ο Νόρμαν έβλεπε από την αρχή πολλά προβλήματα στρατηγικής. Οι στρατιώτες κινούνταν αργά, ενώ ο Νόρμαν ήθελε να αιφνιδιάσει τους Τούρ- κους. Το άλλο πρόβλημα ήταν η συμπεριφορά των ατάκτων που δεν θα υπά- κουαν κανέναν στο πεδίο της μάχης, όπως και έγινε με την περίπτωση του Μπακόλα.
Παρ΄όλα τα προβλήματα ο Νόρμαν με τον τακτικό του στρατό νικάει τους Τούρκους στο Κομπότι στις 22 Ιουνίου 1822 και τους απωθεί προς την Άρτα.
Τις επόμενες ημέρες όμως τα προβλήματα μεγαλώνουν,ο Μαυροκορδάτος δεν ακούει το Νόρμαν και οι ελληνικές δυνάμεις διασπώνται σε πολλά μέτω- πα, όταν αποφασίζεται η τελική σύγκρουση στο χωριό Πέτα στις 16 Ιουλίου 1822. Ο ίδιος ο Μαυροκορδάτος, ως αρχηγός της εκστρατείας βρίσκεται έξι ώρες μακρυά από τη μάχη! Πολλές δυνάμεις ελληνικές τακτικού στρατού και ατάκτων που κινούνται ασυντόνιστα. Πανωλεθρία για τους Έλληνες και άγρια σφαγή του Τάγματος των Φιλελλήνων.
Τα ελληνικά σώματα υποχωρούν προς το Αγρίνιο και το Μεσολόγγι.
Ο Νόρμαν πολέμησε ανδρεία και τραυματίστηκε σοβαρά. Απογοητευμένος, πεθαίνει λίγους μήνες αργότερα στο Μεσολόγγι. Ένας μεγάλος ήρωας χάθηκε τόσο άδικα!