Χαιρετισμός Δημάρχου Αθηναίων, Κώστα Μπακογιάννη
Η Αθήνα. Κάθε γωνιά της ένα ζωντανό μνημείο για όλα αυτά, τα μεγάλα και μικρά, κρυφά ή φανερά, που έχουν συμβεί και αποτυπωθεί πάνω στον τόσο ξεχωριστό αυτόν καμβά.
Η δράση «Περπατώντας με τους Φιλέλληνες» είναι μια πρωτοβουλία της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ) που υλοποιείται με την συνεργασία της Εταιρείας Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής του Δήμου Αθηναίων, προσφέροντας στους κατοίκους και τους επισκέπτες της Αθήνας τη δυνατότητα να γνωρίσουν σε βάθος, τόσο τα ιστορικά πρόσωπα, όσο και τα τοπόσημα της πόλης.
Ο Φιλελληνισμός υπήρξε ένα τεράστιο πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό, ακόμα και καλλιτεχνικό, φαινόμενο που διαδόθηκε σε ολόκληρη την Ευρώπη και την Αμερική με αφορμή την Ελληνική Επανάσταση του 1821.
Αυτή η πρωτοφανής έμπρακτη έκφραση αλληλεγγύης προς τους αγωνιζόμενους Έλληνες, που πολλές φορές πήρε τη μορφή αυτοθυσίας, έγινε ηθικό καθήκον και γρήγορα εξαπλώθηκε σε όλες τις πολιτικές τάσεις και τα κοινωνικά στρώματα.
Πολλές δεκάδες δρόμοι και οδοί στην Αθήνα φέρουν ονόματα Φιλελλήνων. Από τη λεωφόρο Λένορμαν, προς τιμή του Γάλλου Αρχαιολόγου μέχρι την οδό Σανταρόζα, η οποία τιμά τον Ιταλό φιλέλληνα κόμη Σαντόρε ντι Σανταρόζα ο οποίος έπεσε ηρωικά μαχόμενος στη Σφακτηρία το 1825, οι Αθηναίοι θέλησαν να τιμήσουν τις προσωπικότητες που προσέφεραν τα μέγιστα τόσο στην Ανεξαρτησία της χώρας όσο και στη μετέπειτα πορεία της.
Κι αν ο Λόρδος Βύρων είναι σε όλους μας γνωστός, ίσως δεν ισχύει το ίδιο για τον Ερρίκο Τράιμπερ, το Γερμανό γιατρό που έπαιξε σημαντικό ρόλο στη μετέπειτα οργάνωση του νεοελληνικού κράτους ή τον Σάμιουελ Χάου που από το Χάρβαρντ βρέθηκε στην καρδιά του Αγώνα.
Τα διακόσια χρόνια από την αρχή της επανάστασης παρέχουν το ιδανικό πλαίσιο για μια ανανέωση της ευγνωμοσύνης προς όλους αυτούς που τίμησαν τον τόπο μας, αυτήν την Θεών και ηρώων πατρίδα, όπως την χαρακτήρισε και ο Πούσκιν στο ποίημα του Εμπρός Ελλάδα.
Κώστας Μπακογιάννης